English version »
DANIA WIGILIJNE NA WYNOS »
 
Adres
 

ul. Freta 3 i 5
00-227 Warszawa
10:00 - 23:00
+48 (22) 831 17 88
restauracja@podsamsonem.pl
jak do nas trafić »

restauracja
restauracja
restauracja
 
 

O nas - kuchnia polska i żydowska

Restauracja Pod Samsonem jest doskonałym miejscem spotkań w gronie bliskich i znajomych. Miejscem gdzie można w miłej atmosferze staromiejskiej Warszawy zjeść smaczny posiłek w trakcie zwiedzania Starego Miasta lub przyjść na lunch podczas przerwy w pracy. Nasza oferta obejmuje również organizację przyjęć okolicznościowych dla firm i osób prywatnych oraz obsługę grup turystycznych.

 

Restauracja Pod Samsonem

 

Restauracja składa się z trzech sal z miejscami dla 20, 22 i 30 osób, a w okresie letnim przed restauracją funkcjonuje ogródek z miejscami dla 70 osób. Zdobią ją płaskorzeźby przedstawiające sceny z życia biblijnego siłacza Samsona.

 

W kamienicy Pod Samsonem w latach 1804-1806 mieszkał Ernest Theodor Amadeus Hoffmann, autor znanej opowieści "Dziadek do orzechów". Hoffmann był pisarzem, kompozytorem i rysownikiem, ale do Warszawy przybył jako urzędnik pruskiej administracji. Podobno to on z nakazu władz pruskich wymyślał (a faktycznie nadawał) nazwiska warszawskim Żydom.

 

Budynek został zniszczony w 1944 roku. Odbudowę rozpoczęto w 1951. Restauracja Pod Samsonem została otwarta w 1958 roku i istnieje nieprzerwanie do dziś. Staramy się przybliżyć gościom urodę i atmosferę dawnej Warszawy. Pieczołowicie konserwujemy wnętrze i odratowane zabytkowe przedmioty.

 

Piotr Bikont o naszej restauracji napisał:
"Bodaj najlepsza w Warszawie restauracja dla niezamożnych. Ulubione miejsce spotkań mniej przedsiębiorczej, choć często bardzo wybitnej części warszawskiej inteligencji. Bezpretensjonalna obsługa, czysto. Dania kuchni polskiej i żydowskiej.
Smakował mi karp faszerowany w galarecie, siekane wątróbki na zimno (kawior żydowski), zupa pomidorowa, marcepanowa golonka peklowana bez kości, eskalopki cielęce, zrazy zawijane, wzorowe ziemniaki z wody i kluski półfrancuskie. Na deser brzoskwinie po kardynalsku."

(Warszawa na podniebieniu. Dziennik smakosza.)

restauracja
restauracja
restauracja